Warmtepompen
Tijdens de renovatie van een woning kan het interessant zijn om een warmtepomp te plaatsen. Ben je op zoek naar een nieuwe plaatsing? Vraag een gratis offerte aan.
Soorten warmtepompen
Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht om water te verwarmen voor verwarming en sanitair, energiezuinig en milieuvriendelijk.
Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt buitenlucht om binnenruimtes te verwarmen of koelen, energiezuinig en milieuvriendelijk.
Een bodem-water warmtepomp gebruikt aardwarmte om water te verwarmen voor verwarming en sanitair, zeer efficiënt en duurzaam.
Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt en koelt zonder fossiele brandstoffen, gebruikt elektriciteit voor duurzame energie-efficiëntie.
Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een traditionele ketel, schakelt tussen elektriciteit en gas voor optimale efficiëntie.
Een warmtepompboiler verwarmt water door warmte uit de omgevingslucht te gebruiken, energiezuiniger dan traditionele boilers.
Soorten warmtepompen
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt die om water te verwarmen. Dit verwarmde water kan worden gebruikt voor ruimteverwarming (via vloerverwarming of radiatoren) en voor warm tapwater. Het systeem bestaat uit een buitenunit die de warmte uit de lucht haalt en een binnenunit die de warmte overbrengt naar het watercircuit. Lucht-water warmtepompen zijn geschikt voor gematigde klimaten en kunnen werken bij lage buitentemperaturen, maar hun efficiëntie daalt bij zeer koude omstandigheden.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en verplaatst deze naar binnen om de binnenruimtes te verwarmen. In de zomer kan het proces worden omgekeerd om te koelen. Dit systeem bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits die de warme of koele lucht verspreiden. Lucht-lucht warmtepompen zijn eenvoudig te installeren en ideaal voor woningen zonder watergedragen verwarmingssysteem. Ze zijn echter minder geschikt voor het leveren van warm tapwater.
Bodem-water warmtepomp
Een bodem-water warmtepomp gebruikt de relatief constante temperatuur van de bodem als warmtebron. Dit systeem bestaat uit een ondergronds buizennetwerk waarin een vloeistof circuleert die warmte uit de bodem opneemt en deze naar de warmtepomp transporteert. De warmtepomp verwarmt vervolgens water voor ruimteverwarming en sanitair. Bodem-water warmtepompen zijn zeer efficiënt en betrouwbaar, maar de installatie is complex en duur vanwege de noodzakelijke boringen of grondwerkzaamheden.
Volledig elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt uitsluitend elektriciteit om te verwarmen en te koelen, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit systeem kan zowel lucht-lucht, lucht-water als bodem-water warmtepompen omvatten. Elektrische warmtepompen zijn milieuvriendelijk, vooral wanneer de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Ze bieden een duurzame manier om woningen en gebouwen te verwarmen en te koelen.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een traditionele gas- of oliegestookte ketel. De warmtepomp wordt gebruikt voor de basislastverwarming en warmwaterproductie, terwijl de ketel inschakelt bij zeer koude buitentemperaturen of een hoge warmtevraag. Dit systeem biedt een flexibele en efficiënte oplossing door het optimale gebruik van elektriciteit en gas. Het kan bestaande verwarmingssystemen aanvullen en de energiekosten en CO2-uitstoot verminderen.
Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler verwarmt water voor huishoudelijk gebruik door warmte uit de omgevingslucht te onttrekken. Het systeem bestaat uit een kleine warmtepomp gekoppeld aan een opslagvat voor warm water. Deze boilers zijn energiezuiniger dan traditionele elektrische boilers en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd in woningen. Warmtepompboilers zijn ideaal voor warmwaterproductie, maar niet voor ruimteverwarming.
Vind een installateur in jouw buurt
Ben je op zoek naar een installateur in jouw buurt? Kies een plaats.
Gent Antwerpen Hasselt Brugge Leuven Mechelen Aalst Waregem Oostende Sint-Niklaas Brussel Roeselare Doornik Dendermonde Turnhout Deinze Geel Lokeren Sint-Truiden Halle Ninove Lier Tienen Ieper Lommel Oudenaarde